Nieuws

wetenschappelijk bewijs Sportvasten


Gepubliceerd op 21 maart 2013

Wetenschappelijk onderzoek Saarbrücken

Eind 2012 is een wetenschappelijk onderzoek verricht, als onderdeel van een Thesis, naar de effecten van sportvasten op lichaamsgewicht, buikomvang, lichaamsvet, bloedwaarden, conditie en stemming bij mannen tussen de 20 en 50 jaar.

De originele titel van het onderzoek luidt 'Evaluation der Auswirkungen von Sportfasten auf die Faktoren Körpergewicht, Bauchumfang, Körperfettanteil, Blutwerte, Ausdauerleistungsfähigkeit und Wohlbefinden bei Männer zwischen 20-50 Jahren'.

14 gezonde, mannelijke, recreatieve lopers volgden de 10-daagse sportvastenkuur (“make the switch”), gevolgd door zeven dagen van de opvolgrichtlijnen (“keep the switch”). Deze richtlijnen schrijven drie keer per week sporten voor en een koolhydraatinname van 40% van de dagelijkse caloriebehoefte. Op drie momenten werden metingen gedaan waarin onder andere gewicht, vetpercentage (via huidplooimeting) en tailleomvang werden bepaald. Deze meetmomenten waren: voor aanvang van de kuur (t=0); 1 dag na afronding van de 10-daagse kuur (t=1); en 7 dagen na afronding van de kuur (t=2). Op basis van statistische analyse werden de resultaten significant verschillend beschouwd bij een P < 0,05.

De resultaten en evaluatie van de verschillende onderdelen van het onderzoek worden onderstaand verder toegelicht:

Deel 1 - gewicht, buikomvang en vetpercentage
Sportvasten heeft een effect op de lichaamssamenstelling waarbij gewicht (4,2 kg), buikomvang (4,6 cm) en vetpercentage (3,44%) significant afnemen. Van het afgenomen lichaamsgewicht van sportvasten + 7 dagen opvolgprincipes is er meer dan 90% dat door verlies aan vetmassa verklaard kan worden. De trend van de grafieken van het vetpercentage en buikomvang suggereert dat het vetverlies nog verder zal toenemen overeenkomend met eerder onderzoek. bekijk gehele evalatie in PDF >>

Deel 2 - sportresultaten
nog onder evaluatie

Deel 3 - gezondheid op glucose en lipiden en lever
nog onder evaluatie

Deel 4 - stemming
nog onder evaluatie

Het document van de gehele studie (Duits) kan ingezien worden bij Sportvasten. Neem hiervoor contact met ons op.

Gezondheidsmanagement
Orthomoleculaire therapie
Sportvasten/JUMP analyse
Lifestyle coaching/overgang